Home » Betonmixer voor Beginners: Jouw Wegwijzer in de Wereld van Bouwmaterialen

Betonmixer voor Beginners: Jouw Wegwijzer in de Wereld van Bouwmaterialen

Een betonmixer, ook wel betonwagen genoemd, is een voertuig die wordt gebruikt om stortklaar beton te vervoeren naar de bouwplaats. Bijvoorbeeld handig bij een vloertje storten. Het bestaat uit een grote trommel aan de achterkant van de vrachtwagen waarin het wordt gemengd tijdens het transport. In dit blog zullen we bespreken wat het voor een voertuig is, het gewicht van de vrachtwagen en de rol van de wielbasis voor stabiliteit.

betonmixer is een speciale vrachtwagen die wordt gebruikt om stortklaar beton te vervoeren

Belangrijkste punten

 • Een betonmixer is een speciale vrachtwagen die wordt gebruikt om stortklaar beton te mengen en te vervoeren.
 • Het gewicht van een betonmixer varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het soortelijk gewicht van het beton.
 • De wielbasis van een betonwagen is belangrijk voor stabiliteit tijdens het transport van het betonmengsel.
 • Veiligheidsmaatregelen zijn essentieel bij het gebruik van de machine.
De wielbasis van een betonwagen is belangrijk

Wat is een betonwagen?

Een betonmixer is een speciale vrachtwagen die wordt gebruikt om beton te vervoeren. Het heeft een grote trommel aan de achterkant waarin het beton wordt gemengd terwijl het wordt vervoerd naar de bouwplaats.

Hij kan verschillende maten hebben, afhankelijk van de behoefte van het bouwproject. Het is belangrijk om de juiste grootte te kiezen om de efficiëntie te garanderen en materiaalverspilling te voorkomen. Je kan er voor kiezen om een te bestellen met pomp.

Een betonmixer is een speciale vrachtwagen die wordt gebruikt om beton te vervoeren

Gewicht van een betonmixer

Het gewicht van een betonmixer is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het soortelijk gewicht van het beton dat het vervoert per m3. Het soortelijk gewicht van beton is 2400 kg/m3. Voor gewapend beton is dit 2500 kg/m3. Dit is verdicht beton. Een dergelijke vrachtwagen weegt netto met lading tussen de 40.000 en 50.000 kg.

Bij het berekenen van het gewicht van beton moet rekening worden gehouden met het feit dat het wordt gemeten in kubieke meters (kuub). Ook wel soortelijke massa. Het soortelijk gewicht wordt door het volume gedeeld.

Soort betonSoortelijk gewicht
Normaal verdicht betonOngeveer 2400kg/m3
Gewapend betonOngeveer 2500kg/m3
Overzicht gewicht
let op het gewicht van een betonmixer

Wielbasis van een betonmixer

De wielbasis van een betonmixer vrachtwagen is de afstand tussen de voor- en achterwielen. Deze afstand is van groot belang om stabiliteit te bieden tijdens het transporteren van het betonmengsel.

De wielbasis is niet alleen belangrijk voor het transport van het betonmengsel, maar ook voor het oprijden van de oprit of het trottoir. De juiste wielbasis zorgt ervoor dat de hij stabiel en veilig kan rijden, zelfs op oneffen wegen of paden. Dit zorgt niet alleen voor de veiligheid van de bestuurder en andere weggebruikers, maar zorgt er ook voor dat het betonmengsel op een veilige manier kan worden vervoerd en afgeleverd op de bouwplaats.

de wielbasis is belangrijk wanneer ze de oprit op rijden

Hoe werkt een betonmixer?

Een betonmixer werkt door het betonmengsel in de trommel te plaatsen en vervolgens de trommel te laten draaien terwijl de vrachtwagen rijdt. Dit continue mengproces zorgt ervoor dat het het niet uithardt voordat het op de bouwplaats wordt gebruikt.

hoe werkt een betonmixer

Belang van een goede betonmixer

Een goede betonmixer is essentieel voor een geslaagd bouwproject. Het zorgt voor een gelijkmatige mix van het beton, wat de kwaliteit en duurzaamheid van de constructie ten goede komt. Het gebruik van een betrouwbare betonmixer vermindert ook de kans op scheuren en andere gebreken.

“Een slechte betonmixer kan leiden tot ongelijkmatige menging, wat kan leiden tot zwakke plekken in het beton. Dit kan op zijn beurt leiden tot scheuren en andere beschadigingen aan de constructie.”

een goede mixer waarborgt de betonkwaliteit

Oprit en trottoir oprijden

Wanneer u met de betonmixer een oprit of trottoir oprijdt, zorg er dan voor dat er voldoende ruimte is om te manoeuvreren. Wees voorzichtig bij het oprijden van hellingen en houd de snelheid laag om stabiliteit te behouden.

zorg voor voldoende ruimte bij de oprit

Veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van een betonmixer

Veiligheid is van het grootste belang bij het gebruik van een betonmixer vrachtwagen. Het kan een gevaarlijke machine zijn, vooral als het niet op de juiste manier wordt gebruikt. Hier zijn enkele veiligheidsmaatregelen die in acht moeten worden genomen:

 • Zorg ervoor dat hij goed onderhouden is en alle onderdelen goed werken voordat u gaat rijden.
 • Draag altijd persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een veiligheidshelm, veiligheidsschoenen en gehoorbescherming.
 • Controleer of de trommel goed is geplaatst en vergrendeld voordat u gaat rijden.
 • Rijd langzaam en voorzichtig, vooral als de mixer vol is. Vermijd plotselinge bewegingen of bochten.
 • Zorg ervoor dat de betonmixer op een vlakke ondergrond staat voordat u hem laadt of leegt. Vermijd het oprit oprijden van een volle vracht en het trottoir oprijden.
 • Blijf uit de buurt van de draaiende trommel en zorg ervoor dat niemand anders in de buurt is tijdens het laden of lossen.
neem veiligheidsmaatregelen

Voordelen van het gebruik van een betonmixer

Het gebruik van een betonmixer biedt tal van voordelen voor bouwbedrijven en individuele bouwers. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Efficiënte betonproductie: Met een betonmixer kan een grote hoeveelheid tegelijkertijd worden geproduceerd, waardoor het bouwproces veel efficiënter verloopt. Er is minder behoefte aan arbeidskrachten en het beton maken is sneller en constanter.
 • Kwaliteit: Omdat betonmixers een continue menging bieden, is de kwaliteit van het mengsel veel beter dan wanneer het op de bouwplaats wordt gemengd. Dit zorgt voor een sterkere en duurzamere constructie. Houd rekening met de droogtijd van beton.
 • Bespaart tijd en geld: Betonmixers helpen kosten te besparen op lange termijn en versnellen het bouwproces. Het bespaart ook tijd en geld doordat het de noodzaak van het inhuren van externe dienstverleners om het beton te mengen elimineert.
 • Flexibiliteit: Ze kunnen worden gebruikt voor verschillende soorten bouwprojecten, waardoor ze een veelzijdige keuze zijn voor bouwbedrijven.

Wat kost beton storten? Prijzen in tabel.

Hoeveelheid Beton (m³)Geschatte Kosten (EUR/m³)
1-5100 – 150
6-1090 – 140
11-2080 – 130
21-5070 – 120
Meer dan 50Op aanvraag
Wat kost beton storten overzicht in tabel. Prijzen zijn indicatief en kunnen verschillen op basis van locatie, type mengsel en specifieke eisen. Vraag lokaal een offerte aan voor de meest recente prijs.
betonmixer heeft een hoop voordelen

Conclusie

De betonmixer is belangrijk in de bouw. Het zorgt voor efficiëntie, kwaliteit en duurzaamheid. Het mengt beton en transporteert het naar de bouwplaats, waardoor het bouwproces soepeler verloopt. Het gewicht van een betonmixer varieert afhankelijk van het soortelijk gewicht van het beton dat het vervoert en de lading. De wielbasis van de vrachtwagen is belangrijk voor stabiliteit tijdens het transport.

Het mengproces van een betonmixer zorgt voor een gelijkmatige mix van het beton, waardoor de kwaliteit en duurzaamheid van de constructie worden gewaarborgd. Het verminderen van de kans op scheuren en andere gebreken is daarbij een belangrijk voordeel. Tot ongeveer anderhalve kuub kan het interessant zijn om zelf beton te maken. Hier zit je snel aan, denk er dus goed over na.

een belangrijke schakel in de bouw

Handige tips

Om de betonmixer optimaal te gebruiken, is het belangrijk om het betonmengsel goed te mengen en een bepaald volume te hebben voordat het in de trommel wordt geplaatst. Bij het transporteren van het beton is het belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid massa. Een volle vracht kan bijvoorbeeld ruim 11 kuub beton bevatten en het ledig gewicht van een dergelijke vrachtwagen kan variëren.

betonwagen tips

Duurzaam bouwen

De betonmixer draagt bij aan duurzame bouwpraktijken en beperkt de hoeveelheid afval die gepaard gaat met het mengen van beton ter plaatse. Beton kan ook worden gerecycled, wat bijdraagt aan een milieuvriendelijke keuze voor bouwprojecten.

hij draagt bij aan duurzaam bouwen

Veelgestelde vragen

Wat is een betonmixer?

Een betonmixer is een speciale vrachtwagen die wordt gebruikt om beton te mengen en te vervoeren. Het heeft een grote trommel aan de achterkant waarin het beton wordt gemengd terwijl het wordt vervoerd naar de bouwplaats.

Wat is het gewicht van een betonmixer?

Het gewicht van een betonmixer varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het soortelijk gewicht van het beton dat het vervoert. Beton heeft een gemiddeld soortelijk gewicht van 2300 kg/m3 tot 2500 kg/m3. Het gewicht van een betonmixer vrachtwagen varieert meestal tussen 3.000 en 7.000 kg, exclusief de lading.

Wat is de wielbasis van een betonmixer?

De wielbasis van een betonmixer vrachtwagen is de afstand tussen de voor- en achterwielen. Deze afstand is belangrijk om stabiliteit te bieden tijdens het transporteren van het betonmengsel. Een gemiddelde betonmixer vrachtwagen heeft een wielbasis van ongeveer 2400 mm.

Hoe werkt een betonmixer?

Een betonmixer werkt door het betonmengsel in de trommel te plaatsen en vervolgens de trommel te laten draaien terwijl de vrachtwagen rijdt. Dit continue mengproces zorgt ervoor dat het beton niet uithardt voordat het op de bouwplaats wordt gebruikt.

Wat is het belang van een goede betonmixer?

Een goede betonmixer is essentieel voor een succesvolle bouwproject. Het zorgt voor een gelijkmatige mix van het beton, waardoor de kwaliteit en duurzaamheid van de constructie worden gewaarborgd.

Hoe draagt een betonmixer bij aan duurzaamheid en milieuvriendelijkheid?

Betonmixers dragen bij aan duurzame bouwpraktijken en verminderen de hoeveelheid afval die gepaard gaat met het mengen van beton ter plaatse. Bovendien kan beton worden gerecycled, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is voor bouwprojecten.

Scroll naar boven