Home » Kelder Waterdicht Maken: De Ultieme Gids voor een Droge Kelder

Kelder Waterdicht Maken: De Ultieme Gids voor een Droge Kelder

Heb je ooit een vochtige, muffe geur opgemerkt toen je je kelder binnenstapte? Of misschien heb je zelfs plassen water op de grond gezien? Dit zijn tekenen dat het tijd is om je kelder waterdicht te maken. Het is een uitdaging waar veel huiseigenaren mee te maken krijgen, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om het probleem aan te pakken. In deze blogpost gaan we dieper in op de oorzaken, hoe je zelf het probleem kunt oplossen, en welke bedrijven je kunnen helpen om het probleem op te lossen.

De oorzaak van een natte of vochtige kelder

Het kan het gevolg zijn van diverse factoren. Deze variëren van externe invloeden tot interne problemen met de structuur van het huis. Om hem effectief waterdicht te maken, is het cruciaal om de oorzaak van het probleem te kennen. Laten we nu enkele van deze oorzaken onderzoeken.

Oorzaak van natte of vochtige kelder

Grondwaterdruk

Grondwaterdruk is een veelvoorkomende oorzaak. Het komt vooral voor in regio’s met een hoog grondwaterpeil. Als de druk hoog is, kan water door de wanden en vloer naar binnen sijpelen. Dit is niet goed. Het resulteert in vochtige wanden en plassen op de vloer. Dit heet hydrostatische druk. In beton zitten poriën en is uit zichzelf niet waterdicht. Hier kan lekkage optreden; beton waterdicht maken is daarom nodig. Grondwaterdruk kan veranderen met de seizoenen. In natte seizoenen neemt de druk vaak toe. Dit leidt tot meer vochtproblemen. Het is niet eenvoudig om dit probleem zelf op te lossen. Professionele hulp kan nodig zijn. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in kelders waterdicht maken, kunnen hierbij helpen. Ze kunnen drainage systemen installeren. Deze systemen helpen bij het afvoeren van water. Zo blijft je kelder droog en bruikbaar. Het is een investering, maar zeker de moeite waard.

Grondwater zorgt voor vochtproblemen

Bouwdefecten en veroudering

Bouwdefecten en veroudering kunnen ook leiden tot een natte of vochtige kelder. Deze problemen omvatten scheuren in de wanden of vloer, slechte afdichting en ondeugdelijke drainagesystemen. Na verloop van tijd kunnen deze problemen ertoe leiden dat water naar binnen sijpelt.

Scheuren ontstaan vaak door zetting van het huis. Dit is een natuurlijk proces waarbij het huis lichtjes beweegt. Dit kan leiden tot scheuren in muren en vloer. Water kan door deze scheuren naar binnen komen.

Slechte afdichting is een ander veelvoorkomend probleem. Als de afdichting rond de kelder niet goed is, kan water binnendringen. Dit kan leiden tot vochtproblemen.

Als laatste kunnen verouderde of ondeugdelijke drainagesystemen water niet effectief afvoeren. Dit kan leiden tot waterophoping. Het is belangrijk om deze systemen regelmatig te controleren en te onderhouden.

Het oplossen van deze problemen kan complex zijn. Het vereist vaak professionele hulp. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in het waterdicht maken van kelders, bieden vaak diensten om deze problemen te verhelpen. Ze kunnen scheuren afdichten, verbeterde afdichtingssystemen installeren en drainagesystemen repareren of vervangen. Door deze problemen aan te pakken, kan je kelder waterdicht worden gemaakt en veilig worden gebruikt.

Lekkages door scheuren en gaten

Lekkages door scheuren en gaten zijn een ander groot probleem. De kelder afdichten is daarom noodzakelijk. Deze scheuren en gaten kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Soms zijn ze het gevolg van de natuurlijke zetting van het huis. Andere keren kunnen ze veroorzaakt worden door waterdruk of door de veroudering van het gebouw.

Scheuren en gaten zorgen voor directe doorgangen voor water om de kelder binnen te komen. Dit kan leiden tot ernstige waterproblemen. Het water kan de muren en vloer beschadigen. Bovendien kan het een voedingsbodem worden voor schimmel en meeldauw. Dit kan de luchtkwaliteit in huis negatief beïnvloeden.

Water komt binnen door scheuren en gaten

Het is dan ook belangrijk om deze scheuren en gaten zo snel mogelijk aan te pakken. Het afdichten van deze scheuren en gaten is een effectieve manier om dit probleem op te lossen. Dit kan je zelf doen met een waterdichte kit. Als de scheuren en gaten echter groot zijn, kan het nodig zijn om een professional in te schakelen. Deze specialisten kunnen de scheuren en gaten effectief afdichten en je betonnen kelder waterdicht maken.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht is een veelvoorkomend probleem in kelders. Het is vocht dat vanuit de grond omhoog trekt. Het resultaat? Een vochtige kelder. Niet goed. Vocht in de kelder kan leiden tot hoge luchtvochtigheid en de groei van vocht schimmels.

Pak het aan om je kelder vochtvrij te maken. Een methode is: vochtige keldermuren injecteren. Dit is een proces waarbij een vochtwerend product in de muur wordt geïnjecteerd. Het creëert een vochtwerende laag. Deze laag voorkomt dat het optrekkende vocht verder de muren in trekt. Dat is goed. Hierdoor blijft je kelder droog.

Een andere manier om met optrekkend vocht om te gaan, is door een professioneel bedrijf in te schakelen. Ze kunnen de kelder waterdicht maken.

Het is ook belangrijk om doorslaand vocht aan te pakken. Dit is vocht dat door de muren en vloer van de kelder sijpelt. Het kan leiden tot een vochtige kelder. Net zoals optrekkend vocht, kan het worden bestreden met de juiste vochtwerende behandelingen.

Probleemoplossing: waterdichte kelder

Het oplossen van een vochtig kelderprobleem kan een uitdaging zijn, maar de kelder vochtvrij maken is zeker niet onmogelijk. Er zijn een aantal stappen die je zelf kunt nemen om je kelder eenmaal waterdicht te maken.

Maar soms is het probleem te groot of te complex om zelf aan te pakken. In dat geval kan het verstandig zijn om een professional in te schakelen. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in het waterdicht maken van kelders, hebben de kennis, ervaring en apparatuur om dit op een effectieve en duurzame manier te doen. Ze kunnen je adviseren over de beste oplossing voor jouw specifieke situatie en kunnen de werkzaamheden voor je uitvoeren.

Of je nu zelf aan de slag gaat of een professional inschakelt, het belangrijkste is dat je actie onderneemt. Een vochtige kelder binnenlopen is niet alleen onaangenaam, maar kan ook leiden tot gezondheidsproblemen en structurele schade aan bijvoorbeeld houten vloeren.

Bescherm je kelder tegen vocht

Zelf een kelder waterdicht maken: Een stap voor stap handleiding

Benodigde tijd: 20 dagen

De kelder dichten kun je soms goed zelf. Het vraagt wat inzet, maar het kan zeker gedaan worden. Deze handleiding helpt je stap voor stap door het proces. Voordat je begint, zorg ervoor dat je de juiste materialen en gereedschappen hebt. Lees elke stap zorgvuldig door.

 1. Inspecteer grondig

  Het eerste wat je moet doen, is het grondig inspecteren van de ruimte. Kijk naar de muren en de vloer. Zoek naar tekenen van vocht, zoals natte plekken, schimmel of muffe lucht. Vergeet niet om ook de hoeken en plinten te controleren. Vocht komt vaak binnen via kleine scheurtjes in de muren of betonnen vloer.

  Een grondige inspectie helpt je ook om de ernst van het probleem te begrijpen. Heb je te maken met optrekkend vocht of doorslaand vocht? Of misschien heb je last van hoge grondwaterstand? Elk probleem vraagt om een andere aanpak.

  Zorg ervoor dat je, bij het inspecteren van de kelder, ook aandacht besteedt aan de conditie van het beton. In de meeste kelders en op grote betonoppervlakken kan scheurvorming optreden. De aanwezigheid van scheurtjes in je betonnen kelder of betonnen keldervloer is een teken dat er mogelijk vocht in de kelder komt. Bekijk ook de dilatatievoeg: deze zijn er om te voorkomen dat bij grote betonoppervlakken scheurvorming optreedt.

  Het inspecteren is iets wat je zelf kunt doen als doe-het-zelver, maar een professioneel bedrijf kan dit ook voor je doen. Zij kunnen je adviseren over de beste manier om je kelder waterdicht te maken of je kelder waterdicht laten maken.

  Vergeet niet, een natte kelder kan leiden tot ernstige schimmelvorming en andere problemen. Het is daarom belangrijk dat je dit serieus neemt. Door te inspecteren, kun je een vochtige kelder vermijden en toekomstige lekkages voorkomen.Zelf-kelder-waterdicht-maken-handleiding

 2. Reinig de muren en vloeren

  Eenmaal besloten om de kelder waterdicht te maken, is het noodzakelijk om hem grondig te reinigen. Natte voeten op de begane grond zijn een teken dat er een lekkage optreedt. Reinig de betonnen keldervloer goed. Let op waar het opstijgende vocht zit. In een betonnen kelder kan vocht bestrijden betekenen dat je betonnen muren en grote betonoppervlakken moet behandelen met een waterafstotende barrière, zoals bitumen injecteren of een waterdichte pasta.

  Houd er rekening mee dat in beton poriën zitten waarin vocht kan binnendringen. Wanneer dit vocht in de poriën bevriest, kan scheurvorming optreden. Dit maakt een goede reiniging cruciaal. Na het reinigen van de muren en vloeren kan het nodig zijn om de kelder te bekuipen. Door deze aanpak wordt de kelder vochtvrij gemaakt, waardoor ongewenste schimmelvorming wordt voorkomen.

  Het afdichten van de kelder speelt uiteraard ook een grote rol in dit proces. Het is nodig om alle scheuren, gaten en lekkages grondig te dichten. Bedrijven kunnen je adviseren over hoe je dit het beste kunt doen en welke producten je het beste kunt gebruiken, zoals milieuvriendelijke Permacon.

  Het is ook belangrijk om goed te ventileren. Dit helpt om koude tocht en vocht in de lucht te verminderen. Maar let op, een slechte verbinding met de buitenlucht kan ervoor zorgen dat vochtproblemen zich naar andere delen van de woning verspreiden.

 3. Dicht scheuren en gaten

  Gaten dichten is de volgende stap in het proces van het waterdicht maken. Vergeet ook de scheuren niet. Een lekkende kelder kan leiden tot grote problemen. Het vocht kan binnenlopen en waardevolle bezittingen aantasten. Daarom is het essentieel om actie te ondernemen zodra je tekenen van een vochtige kelder opmerkt.

  Om je kelder vochtvrij te maken, kunnen de vochtige keldermuren worden geïnjecteerd met bitumen. Dit is een effectieve manier om een betonnen keldermuur waterdicht te maken. Bitumen zal de poriën in het beton vullen waardoor er geen vocht meer kan binnenlopen.

  Het afdichten van de kelder, of kelder dichtmaken, kan variëren in kosten. Dit is afhankelijk van de grootte en de mate van lekkage. Bedrijven kunnen je adviseren over de gemiddelde kosten voor het waterdicht maken van de gemiddelde kelder.

  Het is ook aan te raden om je kelder te laten bekuipen. Dit is vooral nuttig als er grotere delen van je betonnen kelder zijn waar scheurvorming optreedt. Deze methode gaat verder dan het simpelweg afdichten van scheuren en gaten. Het betekent het letterlijk coaten van de binnenkant om een waterdichte barrière te vormen.

  Het is belangrijk om te onthouden dat een goed geventileerde kelder essentieel is in dit proces. Ventilatie helpt om overtollig vocht te verwijderen en voorkomt dat het zich ophoopt. In combinatie met deze stappen, zou je in staat moeten zijn om je kelder vochtvrij te maken en je huis te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van overtollig grondwater.

 4. Installeer een drainage systeem

  Als laatste stap in het proces van het waterdicht maken, kan het nodig zijn om een drainage systeem te installeren. Dit helpt bij het omleiden van water. Eerst graaf je een geul rond de omtrek van je kelder. Vervolgens leg je een drainageslang in deze geul. Deze slang voert het water af naar een locatie ver weg van je huis. Het installeren van een drainage systeem kan complex zijn. Het kan verstandig zijn om dit door een professional te laten doen.

Professionele hulp inschakelen: Kelder waterdicht laten maken

Kelders waterdicht maken kan een flinke klus zijn. Het vereist nauwkeurigheid, kennis en ervaring. Soms is het beter om deze taak aan professionals over te laten. Zij hebben de juiste apparatuur en expertise. Ze weten precies welke stappen ze moeten volgen om je kelder waterdicht te maken. Van inspectie tot installatie, ze zorgen voor alles. Het inschakelen van een professional kan je tijd, energie en uiteindelijk ook geld besparen. Voorkom onnodige stress. Laat je kelder waterdicht maken door een professional.

Soms is professionele hulpt nodig om de kelder waterdicht te maken

Wat doen deze bedrijven precies?

Professionals in het waterdicht maken van kelders bieden een breed scala aan diensten. Hier is een overzicht van wat ze kunnen betekenen:

 1. Inspectie: Professionals voeren een grondige inspectie uit. Ze identificeren vochtige plekken, scheuren, gaten en mogelijke tekenen van schimmelvorming.
 2. Reinigen en Voorbereiden: Ze reinigen de muren en vloeren grondig. Ze bereiden de kelder voor op het waterdicht maken.
 3. Afdichten van Scheuren en Gaten: Professionals dichten alle scheuren, gaten en lekkages. Ze gebruiken hiervoor speciale materialen, zoals bitumen of waterdichte pasta.
 4. Bekuiping: Ze kunnen de kelder bekuipen. Dit proces omvat het coaten (impregneren) van de binnenkant van de kelder om een waterdichte barrière te vormen.
 5. Installatie van een Drainage Systeem: Professionals kunnen een efficiënt drainage systeem installeren. Dit systeem leidt water weg van de kelder.
 6. Ventilatie: Ze zorgen voor een goede ventilatie van de kelder. Dit helpt om overtollig vocht te verwijderen.
 7. Nazorg en Onderhoud: Professionals bieden nazorg en onderhoud aan om de kelder in optimale conditie te houden.

Elk van deze diensten draagt bij aan het waterdicht maken van de kelder. Het zijn stappen die helpen bij het beschermen van je kelder tegen vocht en de schadelijke gevolgen daarvan.

Soms is professionele hulpt nodig om de kelder waterdicht te maken

Voordelen van het inschakelen van een professional

Voordeel 1: Ervaring en Expertise

Professionals hebben jarenlange ervaring en expertise. Ze kennen de beste technieken voor het waterdicht maken van kelders. Ze zijn opgeleid om problemen te identificeren en op te lossen die je zelf misschien over het hoofd ziet.

Voordeel 2: Kwaliteit van Werk

Professionals leveren werk van hoge kwaliteit. Ze gebruiken eersteklas materialen en moderne apparatuur. Dit zorgt voor een duurzaam waterdicht kelderresultaat.

Voordeel 3: Tijd- en Geldbesparing

Het inschakelen van professionals bespaart tijd en geld. Ze hebben de kennis en ervaring om de klus snel en efficiënt te klaren. Op de lange termijn kan dit besparen op reparaties en onderhoud.

Voordeel 4: Nazorg en Garantie

Professionals bieden nazorg en onderhoud. Ze kunnen regelmatige controles uitvoeren om ervoor te zorgen dat de kelder waterdicht blijft. Bovendien bieden ze vaak garantie op hun werk.

Voordeel 5: Veiligheid

Het waterdicht maken van een kelder kan riskant zijn, zeker als je niet de juiste apparatuur of training hebt. Professionals volgen veiligheidsprotocollen om ongelukken te voorkomen.

Soms is professionele hulp nodig

Kosten kelder waterdicht maken door een professional

De kosten voor het inschakelen van een professional voor het waterdicht maken van je kelder kunnen variëren. Dit hangt af van de omvang en ernst van het vochtprobleem. Je kan het bijvoorbeeld laten coaten. Een eenvoudig project kan al starten rond de €1000, terwijl meer complexe projecten, zoals het installeren van een drainage systeem, kunnen oplopen tot €5000 of meer. Het is belangrijk om meerdere offertes te vergelijken om een goed beeld te krijgen van de verwachte kosten. Houd er rekening mee dat de kosten kunnen stijgen als er extra werk nodig is, zoals het repareren van structurele schade.

Kelder waterdicht laten maken door een professional brengt kosten mee

Conclusie

Het waterdicht maken van je kelder is een essentiële stap voor het behoud van je huis. Het kan vochtproblemen oplossen en de bruikbaarheid ervan verbeteren. Hoewel het mogelijk is om zelf je kelder waterdicht te maken, bieden professionals vaak betere resultaten en garanties. Ze brengen ervaring, expertise en kwaliteitsmaterialen mee naar de klus. De kosten kunnen variëren, maar de investering is het waard om je huis te beschermen tegen mogelijke waterschade.

Veelgestelde vragen

Waarom is mijn kelder vochtig?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een vochtige kelder. De meest voorkomende zijn lekkages door gebreken in de bouwconstructie, doorslaand vocht door slechte waterdichting, en optrekkend vocht door een hoog grondwaterpeil. Het bestrijden van dit vocht begint met een correcte diagnose.

Wat is Kelderdichting?

Kelderdichting is een proces waarbij materialen en technieken worden gebruikt om penetratie van water in de kelder te voorkomen. Dit kan onder meer het afdichten van scheuren en gaten, het aanbrengen van waterdichte coatings, en het installeren van drainage systemen omvatten. Het doel van kelderdichting is om de kelder droog en vrij van vochtproblemen te houden.

Wat is Kelder-Epoxy?

Kelder-epoxy is een soort hars die wordt toegepast op de betonnen vloer en muren van een kelder om deze waterdicht te maken. Het is een duurzame en effectieve oplossing om vochtproblemen in de kelder aan te pakken. Epoxy creëert een naadloze, resistente barrière die voorkomt dat water en vocht binnendringen, waardoor de levensduur van de kelder wordt verlengd en mogelijke waterschade wordt voorkomen.

Kan grondwater door beton komen?

Ja, grondwater kan door beton dringen. Beton is van nature een poreus materiaal, dus als het niet goed is verzegeld, kan water door kleine scheurtjes en poriën sijpelen. Met beton maken wordt hier geen rekening mee gehouden. Daarom is het essentieel om een goede waterdichting van je kelder te hebben om schade door grondwater te voorkomen.

Scroll naar boven